Ortheses

Wat is een orthese?

Een orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel van siliconen. Een orthese kan de stand van de tenen beïnvloeden. De siliconen wordt tussen, onder of op de tenen geplaatst en vormgegeven naar de stand van de tenen. De orthese kan de stand van tenen corrigeren, in een bepaalde stand houden, gedeeltes van de tenen beschermen of drukvrij leggen. Hierdoor kunnen tenen die tegen elkaar aandrukken of langs elkaar wrijven uit elkaar worden gehouden. Ook kunnen de tenen in een andere richting worden gestuurd of drukvrij worden gelegd van de schoen.

Waarvoor kunnen ze worden ingezet?

Ortheses kunnen worden ingezet om wrijving tussen de tenen onderling en tussen de schoen en de tenen te verminderen. Zo kunnen drukplekken, likdoorns en wonden voorkomen of verminderd worden waardoor de klachten afnemen. Een orthese is een hulpmiddel om de tenen in een bepaalde stand te houden tijdens het gebruik van de orthese. Doet u de orthese uit dan zullen de tenen de oorspronkelijke stand weer aannemen.

Hoe wordt een orthese gemaakt?

Een orthese wordt gemaakt door 2 componenten van siliconen samen te voegen en te kneden. Door de reactie die de 2 materialen met elkaar aangaan hard het siliconen materiaal binnen enkele minuten uit. Tijdens het uitharden van het materiaal zal de podoloog de orthese in de juiste vorm op de voet modelleren. De orthese is na een paar minuten uitgehard en zal van de voet afgenomen worden. Daarna heeft de orthese nog 24 uur nodig om volledig vormvast te worden. De orthese is dus pas na 24 uur te dragen.